top of page

Obeta se velik porast SSL certifikatov


Porast SSL certifikatov

O šifriranju podatkov s SSL certifikatom sem na blogu že pisal. Če ne veste, kaj SSL certifikat je, vam priporočam, da si najprej preberete prej omenjeni članek.

Kot kaže, se v letu 2017 obeta velik porast SSL certifikatov. Googlova novica o posodobitvi brskalnika Google Chrome se po spletu širi zelo hitro, njeno bistvo pa je v tem, da bo verzija 56 spletne strani na http protokolu smatrala kot »nezavarovane« oz. v angleščini »not secure«. To bo tudi jasno zapisano na vrhu brskalnika – ob URL-ju.

Pri trenutni verziji brskalnika Chrome (53) je na levi strani URL naslova prikazan simbol s črko i v krogu. Od januarja 2017, ko bo aktualna različica 56, pa se bo na spletnih straneh, dostopnih prek povezave http, poleg i-ja v krogu prikazoval še napis »Not secure«. Na spodnji sliki si lahko ogledate razliko med trenutnim in bodočim stanjem.

Google Chrome varnostno opozorilo

Prehod na prikazovanje obvestila o »nevarni rabi spleta« bo postopen. Najprej bo obvestilo vidno le na spletnih straneh, na katerih bo prek obrazcev možno vnesti določene podatke. Kasneje se bodo obvestila prikazala na vseh »http straneh« – na začetku le v »incognito« načinu, nato pa tudi v klasičnem. Neizstopajočo sivo ikono (i v krogu) bo nadomestila mnogo bolj vidna, in sicer bo prikazan rdeč trikotnik s klicajem.

Nezavarovana povezava označena s klicajem v rdečem trikotniku

V kolikor imate spletno stran na http povezavi, si lahko predstavljate, kako negativno bo novost vplivala na uporabniško izkušnjo in seveda tudi na obnašanje obiskovalcev. Marsikdo se na spletni strani ne bo počutil varno in bo stran raje zapustil.

Rešitev je torej le ena – namestitev SSL certifikata. Z namestitvijo boste pridobili https povezavo, prek katere bodo vsi poslani in prejeti podatki šifrirani. Priporočam vam, da še pred novim letom poskrbite za prehod, saj le tako ne boste utrpeli škode, ki vam jo sprememba brskalnika Chrome utegne povzročiti. Za pomoč se obrnite na podjetje NEOSERV, kjer vam bodo SSL certifikat pomagali namestiti.

In še to, da ne bo pomote. Nikakor ne mislim, da je sprememba slaba. Prepričan sem, da je odločitev Googla dobra, saj je svetovni splet na https protokolu zares precej bolj varen. Najverjetneje bodo zamisel Googla zelo kmalu posnemali tudi drugi največji brskalniki.


Na kratko o blogu

Dobrodošli na blogu!

 

Na tej strani bomo pisali o novostih s področja spletnega gostovanja, dotaknili pa se bomo tudi domen, saj so te z gostovanjem tesno povezane. Prav tako boste na blogu lahko prebrali zanimivosti o optimizaciji spletnih strani, spletnem marketingu in ostalih povezanih tematikah.

Najnovejše objave
bottom of page