top of page

5 razlogov za spletni napad


Dokler ne pride do spletnega napada na našo spletno stran ali stran nekoga, ki ga poznamo, pogosto živimo s precej naivnim razmišljanjem: »majhne« spletne strani za napade niso zanimive, hekerji pa načeloma niso pravi kriminalci. So le navdušenci, ki želijo z vdorom dokazati svoje sposobnosti in to počnejo bolj kot ne za zabavo. A ko smo enkrat na udaru, se hitro zavemo, da to sploh ne drži. Za spletne napade so zanimive skoraj vse strani, hekerji pa so ljudje, ki lahko povzročijo veliko škodo in se z napadom tudi zelo okoristijo.

Zakaj pride do spletnega napada?

Običajno menimo, da hekerji vdirajo v sisteme pomembnih organizacij, ki imajo velike skrivnosti, kršijo človekove pravice, ščitijo kriminalce ali kapitaliste, škodujejo svobodi, enakopravnosti, okolju … Ampak takšen je zgolj del hekerjev, ki še vedno nostalgično vršijo napade zgolj zaradi svojih življenjskih prepričanj ali dokazovanja. Veliko več pa je tistih, ki onemogočijo delovanje vaše strani in vam s tem delajo škodo, iz nje poberejo podatke, ki niso javno dostopni, se skušajo dokopati do vaših kontaktov, poslovnih skrivnosti in podobno. Kaj je torej največkrat razlog za spletni napad?

1. Ranljivost strani je gotovo razlog, da se vas bodo hitro lotili. Če pregled strani pokaže, da so v zaščiti pomanjkljivosti, bodo želeli vstopiti in pogledati, kaj lahko pridobijo. Prav slaba zaščita in ranljivost sta najbolj pogost razlog za napade na »manj pomembne« spletne strani.

2. Napad na delovanje strežnika, s čimer hekerji preprečijo, da bi bila naša spletna stran dostopna oziroma jo »ugasnejo«, nepridipravom prinesejo zadoščenje le v dveh primerih: pri dokazovanju, da zmorejo narediti škodo, ter pri zadovoljevanju interesov, ki so v nasprotju z našimi. Morda želijo, da spletna stran ne bi delovala, ker se z njenimi vsebinami ali tem, kar predstavlja, osebno ne strinjajo, ali pa delajo za konkurenco, ki bi se nas rada znebila.

3. Finančna izguba je hud udarec za vsakogar. S pojavom spletnega bančništva in transferjev preko spletnih nakupov je denar postal ranljiv. Če ni dobro poskrbljeno za varnost, vam lahko podtaknejo kraji namenjene »trojance« ali drugo škodljivo kodo.

4. Danes je kraja informacij pogosteje še večja nevarnost kot kraja denarja, kajti informacije imajo veliko moč. Ko hekerjem uspe vstopiti v vaše podatke, lahko izkoristijo tako vaše osebne podatke (nevarnost kraje identitete) kot tudi vse podatke in kontakte vaših poslovnih strank.

5. Ste že slišali za spletni vandalizem? Tudi to je ena tistih oblik napadov, kjer ne gre za dejansko korist, temveč si napadalci predvsem želijo, da bi vas prizadeli, osmešili, osramotili. Pogosto se dogaja politikom, šolam (s strani dijakov oziroma študentov) in slavnim osebam.


Na kratko o blogu

Dobrodošli na blogu!

 

Na tej strani bomo pisali o novostih s področja spletnega gostovanja, dotaknili pa se bomo tudi domen, saj so te z gostovanjem tesno povezane. Prav tako boste na blogu lahko prebrali zanimivosti o optimizaciji spletnih strani, spletnem marketingu in ostalih povezanih tematikah.

Najnovejše objave
bottom of page