top of page

7 razlogov, zakaj spletna stran ne deluje


Vam je spletna stran kar naenkrat prenehala delovati, vam pa se niti sanja ne, zakaj je do tega prišlo? Razlogov za nedelujočo spletno stran je veliko, zagotovo pa so nekateri izmed njih pogostejši kot drugi. V današnjem prispevku vam predstavljamo 7 glavnih razlogov, zaradi katerih lahko spletna stran preneha delovati. Najverjetneje je prav kateri izmed njih »odgovoren« za nastalo situacijo.

1. Sprememba v programski kodi strani

Ste spreminjali programsko kodo svojega spletnega mesta? Ima do nje dostop kdo drug, npr. vaš programer? Morda je prišlo do spremembe v kodi, ki je povzročila, da spletna stran ne deluje več. Programsko kodo bo potrebno povrniti v prejšnje stanje, pri čemer si lahko pomagate kar z varnostno kopijo, ki vam jo nudi vaš ponudnik spletnega gostovanja. Če rezervnih kopij nimate na voljo, spletno stran kar hitro prenesite k drugemu ponudniku.

2. Vdor v spletno stran

Za spremembo programske kode je lahko kriv tudi heker, ki je nemara vdrl v vašo spletno stran. Motivi za spletne vdore so različni, od kraje občutljivih podatkov do objave nezaželenih vsebin, iz katerih množica povezav kaže do drugih strani – običajno do strani s sumljivo vsebino. V tem primeru čim prej spremenite dostopne podatke do spletnega mesta, nato pa preverite vse datoteke na paketu gostovanja in odstranite morebitne spletne viruse. Pri tem vam lahko pomaga ponudnik spletnega gostovanja (za doplačilo, saj ste za varnost spletne strani odgovorni sami).

3. Neuspešna posodobitev spletne strani

Zelo pogost razlog za nedelovanje spletne strani je samodejna posodobitev spletišča, ki privede do nekompatibilnosti ali napake v kodi. Če uporabljate katerega izmed CMS sistemov (npr. WordPress) in imate vključene samodejne posodobitve, lahko tudi posodobitev vtičnika povzroči, da spletna stran preneha delovati. Preimenujte mape vtičnikov (eno po eno) in na ta način ugotovite, kateri izmed njih je kriv za neljubo situacijo. Ne pozabite, da obstaja tudi možnost, da je za nedelovanje kriva posodobljena grafična predloga.

4. Pretečena domena ali pretečeno gostovanje

Ste prepričani, da je vaša domena še vedno aktivna? Da ji ni potekel »rok trajanja« in se zdaj nahaja v karanteni? Obiščite stran Preveri.si in z orodjem preverite, če ni domena morda že potekla. Prav tako se vpišite v naročniški center ponudnika, pri katerem ste zakupili spletno gostovanje. Tam preverite, če vam ni slučajno potekel paket gostovanja. Sicer bi vas tako registrar domene kot ponudnik gostovanja morala na kontaktni e-poštni predal večkrat obvestiti o poteku storitve (npr. en mesec, 14 dni in en teden pred potekom). V tem primeru preverite tudi pravilnost svojega e-naslova, ki ste ga posredovali ponudniku, ko ste registrirali domeno ali zakupili paket spletnega gostovanja.

5. Težave na strani ponudnika gostovanja

Eden izmed razlogov za nedelovanje spletne strani je, da strežnik v tem trenutku ni dosegljiv. Morda je prišlo do izredne situacije, ko je moral ponudnik gostovanja strežnik ponovno zagnati ali ga zaradi varnostne luknje hitro posodobiti. Sicer se posodobitve dogajajo ponoči, ko na spletnih straneh ni veliko obiskovalcev. Prav tako je možno, da je ponudnik nadgradil strežnik, nova programska oprema pa ni več kompatibilna s sistemom, na katerem temelji vaša stran. Takšne situacije so zelo redke, seveda pa nikjer ne piše, da do njih ne more priti. Z vprašanjem se obrnite na svojega ponudnika gostovanja.

6. Težave s SSL certifikatom

Napačna namestitev SSL certifikata na spletno stran lahko privede do tega, da spletna stran ni več dostopna uporabnikom spleta. Enako velja tudi za primer, ko SSL certifikat poteče. V obeh primerih bodo obiskovalci najverjetneje zagledali varnostno opozorilo, ki jim bo sporočalo, da obisk spletne strani ni varen. Prav tako je težava lahko povezana z napako v datoteki .htaccess, na primer z napačnim preusmerjanjem spletne strani. Tudi v tem primeru vam svetujemo, da se obrnete na ponudnika spletnega gostovanja.

7. Težave z DNS

Morda že veste, da se na internetu imena domen pretvarjajo v numerične IP naslove. Vaša spletna stran bo prenehala delovati, če bodo domeni vpisani napačni DNS zapisi. Preverite torej, če je kdo spreminjal zapise, še posebej A zapis, in s tem domeno usmeril na napačen strežnik. Pri ponudniku gostovanja se pozanimajte, kam bi z DNS zapisi morala biti usmerjena vaša domena, nato pa v naročniškem centru registrarja, kjer ste registrirali domeno, preverite, ali ima domena vpisana ustrezne zapise.


Na kratko o blogu

Dobrodošli na blogu!

 

Na tej strani bomo pisali o novostih s področja spletnega gostovanja, dotaknili pa se bomo tudi domen, saj so te z gostovanjem tesno povezane. Prav tako boste na blogu lahko prebrali zanimivosti o optimizaciji spletnih strani, spletnem marketingu in ostalih povezanih tematikah.

Najnovejše objave
bottom of page