top of page

Kaj pomeni VPS gostovanje?


VPS gostovanje je ena izmed oblik spletnega gostovanja, primerna za zahtevnejše uporabnike s specifičnimi zahtevami. Sama kratica izhaja iz angleške zloženke Virtual Private Server, kar bi v slovenščino lahko prevedli kot navidezni zasebni strežnik. Pa gre res za navidezen oziroma virtualen strežnik?

Ne, VPS strežnik dejansko obstaja v fizični obliki. Lahko bi rekli, da gre za strežnik znotraj večjega strežnika, ki je namenjen posameznemu naročniku. Naj ponazorimo s kratko razlago treh najbolj poznanih vrst spletnega gostovanja.

  • Deljeno gostovanje – strežnik si deli večje število naročnikov.

  • VPS gostovanje – strežnik je razdeljen na več manjših enot, vsaka enota ima svoje strežniške komponente (procesorje, diskovne enote itd.).

  • Namensko gostovanje – strežnik v celoti pripada le enemu naročniku.

Najem VPS strežnika torej predstavlja rešitev, naprednejšo od deljenega gostovanja, a obenem manj zmogljivo, kot je najem namenskega strežnika. Prednosti VPS gostovanja

1. Glavna prednost VPS gostovanja je v tem, da si naročnik lahko poljubno nastavi svoje strežniško okolje. Po želji si lahko namesti programsko opremo, prav tako pa lahko izbere takšen paket gostovanja, ki mu najbolj ustreza. Tako lahko izbira med številom in močjo procesorjev, velikostjo trdega diska, pomnilnika in podobno.

2. Nekatera spletna mesta zaradi svoje specifičnosti na deljenem paketu gostovanja ne delujejo pravilno. Ponudniki imajo deljene strežnike namreč urejene tako, da so optimalno nastavljeni za večino naročnikov. V tem primeru je logična rešitev VPS strežnik, saj je cenejši od namenskega, omogoča pa popolno prilagoditev programske opreme.

3. Ker enota strežnika pri VPS gostovanju pripada le enemu naročniku, je takšno spletno gostovanje običajno zmogljivejše od deljenega gostovanja. Prednost se občuti predvsem pri velikih in zelo obiskanih spletiščih, ki zahtevajo večjo zmogljivost in več strežniških kapacitet. Slabosti VPS gostovanja

1. V primerjavi z deljenim gostovanjem je glavna slabost najema VPS strežnika njegova cena. Ta je namreč precej višja od deljenih paketov gostovanja. Če moramo za deljeno gostovanje odšteti nekje do 60 € na leto, pa bomo za VPS strežnik morali plačati 150 € ali več. Cena zavisi predvsem od zmogljivosti zakupljenega VPS strežnika.

2. Za vzpostavitev strežniškega okolja in namestitev programske opreme pri deljenem strežniku v celoti poskrbi ponudnik gostovanja. Naročnik tako ne potrebuje posebnega tehničnega znanja. To pa ne velja za VPS gostovanje, kjer si naročnik sam namesti poljuben sistem in programe. Ponudniki večinoma nudijo tudi VPS gostovanje z možnostjo upravljanja (ang. Managed VPS), seveda pa je za omenjeno storitev potrebno doplačilo.

3. Marsikdo pričakuje, da bo potem, ko bo spletno stran z deljenega strežnika prestavil na VPS strežnik, le-ta delovala mnogo hitreje. Kakovostni ponudniki danes uporabljajo tako izpopolnjene strežnike za deljeno gostovanje, da je razlika minimalna ali pa je sploh ni. Poleg tega ozko grlo pri hitrosti delovanja največkrat predstavlja sama spletna stran, ne pa strežnik ali zmogljivost paketa gostovanja. V tem primeru je za hitrejše delovanje potrebna optimizacija hitrosti spletne strani, ne pa prehod na dražjo obliko gostovanja.


Na kratko o blogu

Dobrodošli na blogu!

 

Na tej strani bomo pisali o novostih s področja spletnega gostovanja, dotaknili pa se bomo tudi domen, saj so te z gostovanjem tesno povezane. Prav tako boste na blogu lahko prebrali zanimivosti o optimizaciji spletnih strani, spletnem marketingu in ostalih povezanih tematikah.

Najnovejše objave
bottom of page